Toimivan työhuoneen sisustus

työhuoneen sisustus

Moni etätyöläinen viettää suurimman osan arkipäivästään työhuoneessa. Sen hyvään sisustussuunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä oikeanlainen työympäristö voi parantaa tehokkuutta, luovuutta ja työtyytyväisyyttä.

Etätyö on jäänyt osaksi suomalaista työelämää: reilusti yli puolet suomalaisista palkansaajista haluaa jatkaa etätöiden tekemistä. Siksi onkin tärkeää huolehtia työhuoneen oikeanlaisesta sisustussuunnittelusta, jotta työmotivaatio säilyy korkealla eikä kotona työskentelystä synny niska- tai selkäongelmia.

Mutta mitä työhuoneen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? Tässä blogissa jaan sisustusvinkkini työhuoneen toimivaan ja tyylikkääseen sisustussuunnitelmaan.

Työhuoneen koko

Kodeissa työskentelylle omistetun tilan koko vaihtelee laidasta laitaan: toisella kyseessä voi olla tilava erillinen työhuone, toisella kompakti työnurkkaus. Usein työhuone on kodin ylimääräinen makuuhuone, joka saattaa samalla toimia esimerkiksi vierashuoneena.

Jos ylimääräistä huonetta ei ole käytettävissä, toimivan työnurkkauksen voi hyvin sisustaa myös jonkin toisen tilan yhteyteen. Moni löytää kompaktille työpisteelle paikan olohuoneesta, makuuhuoneesta tai jopa lastenhuoneesta. Tällöin voit hyödyntää esimerkiksi yhdistettyjä työpöytä-hyllyratkaisuja, kaapin sisään sovitettavaa työpistettä tai perinteistä kirjoituslipastoa, jonne työt saa piiloon päivän päätteeksi.

Kotitoimiston suunnittelun yhteydessä kannattaa siis huomioda myös huoneen muut käyttötarkoitukset, jotta saat sovitettua sinne kaikki haluamasi toiminnot. Lisäksi työpiste kannattaa sovittaa tyyliltään huoneen muuhun sisustukseen sopivaksi.

Työhuoneen järjestys ja säilytys

Työskentely on jouhevaa, kun sinulla on tarvittavat työvälineet ja tarvikkeet kätevästi ulottuvillasi. On myös tärkeää, että työhuoneessa on tarpeeksi säilytystilaa työssä tarvittaville tavaroille.

Aloita tarpeiden kartoituksesta. Minkä verran ja minkälaista työhuoneessa tarvittavaa tavaraa sinulla on? Minkä verran kirjat tarvitsevat hyllytilaa? Mihin tavaroista tulee päästä helposti käsiksi? Onko sinulla isoja kirjoja, mappeja tai laatikoita?

Erilaisia hyllyjä, kaappeja ja laatikostoja löytyy useilta eri valmistajilta. Kurkkaa esimerkiksi Ikean, String Systemin ja Lundian valikoimat. Muista, että tilan säästämiseksi esimerkiksi kirjojen säilyttämiseen soveltuu hyvinkin kapea hyllykkö, kun taas mapit tarvitsevat syvempää hyllyä.

Jos haluat rauhoittaa työhuoneen visuaalista ilmettä, suurin osa säilytettävistä tavaroista kannattaa piilottaa ovien tai laatikoiden taakse. Myös samantyyliset säilytyskorit ja -laatikot yhtenäistävät ilmettä.

Työpöydän koko

Nykyään kaupoissa näkee erittäin siroja ja kapeita työpöytiä. Varmista silti, että työpöytäsi on tarpeeksi iso tehtävien hoitamiseen ja tavaroiden säilyttämiseen.

Suositusten mukaan työpöydän pöytälevyn syvyyden kannattaa olla noin 60-70 senttimetriä, jotta voit miellyttävästi pitää käsiäsi pöydällä työskennellessäsi. Jos käytät ulkoista litteää näyttöä, työpöydän syvyyden tulisi olla vähintaan 70 senttimetriä.

Työpöydän pituuden tulisi olla 120-150 senttimetriä, jotta voit mukavasti pitää työssä tarvitsemiasi muistiinpanovälineitä, kahvikuppia sekä muita tarvikkeita käden ulottuvilla. Työpöydän hyvä korkeus on normaalisti noin 72-75 senttimetriä.

Muista huomioida työhuoneen mitoituksessa myös työtuolin tarvitsema tila. Työtuoli tarvitsee noin 60-70 senttimetrin ulosvetotilan, jotta tuoliin istuutuminen ja siitä nouseminen sujuvat mukavasti.

Työhuoneen valaistus

Hyvä valaistus on äärimmäisen tärkeää. Työhuoneessa kannattaa olla useampi valonlähde, jotta voit muuttaa valaistuksen suuntaa ja voimakkuutta päivän mittaan.

Työhuoneen valaistusta suunnitellessa kannattaa muistaa ottaa huomioon sekä yleisvalaistus, kohdevalaistus että työvalaistus. Näistä kannattaa hyödyntää ainakin kahta erilaista valaistustapaa, jotta kokonaisuudesta tulee tasapainoinen.

Yleisvalaistuksessa voit huoneen katossa olevan valaisimen lisäksi hyödyntää myös lattia- tai pöytävalaisimia tai seinän kautta tilaan valoa heijastavia valaisimia. Työpöydällä oleva säädettävä työvalaisin valaisee tehokkaasti työskentelyalueen. Kohdevalot voi suunnata tauluihin, pöydälle tai muihin esineisiin, joita haluaa korostaa.

Huomioi myös häikäisy, jos työhuoneessa on ikkuna. Silmät sirrillään keskipäivän auringonpaisteessa työskentely väsyttää nopeasti. Pimennysverho tai sälekaihtimet estävät häikäisyä sekä pitävät huoneen lämpötilan miellyttävämpänä.

Työhuoneen värit

Värien käyttö on sallittua myös työhuoneen sisustuksessa! Kuten missä tahansa kodin muussakin huoneessa, valitse värejä joista pidät. Voit käyttää lähtökohtana esimerkiksi taulua tai mattoa, jonka aiot laittaa huoneeseen, ja valita siitä yhden sävyn seinien väriksi.

Jos haluat tavoitella seesteistä tunnelmaa, käänny neutraalien harmaiden ja beigejen puoleen, tai valitse viileää sinistä tai rauhoittavaa vihreää. Energisen tunnelman etsijä maalaa työhuoneen punaisella, keltaisella tai oranssilla. Suosittelen tällöin kuitenkin valitsemaan harmaalla murretun sävyn, jottei huoneen tunnelmasta tule turhan painostava. Myös klassinen valkoinen toimii aina.

Sisustuksen viimeinen silaus

Viimeisenä silauksena lisää työhuoneeseen henkilökohtaisia yksityiskohtia, kuten valokuvia, tauluja tai sisustusesineitä.

Laita kynät kivaan kynäpurkkiin ja siivoa pödällä ajelehtiva pikkusälä omaan koriinsa. Työpöydän lähellä olevaan muistitauluun voi kiinnittää tärkeitä muistilappuja tai lapsen tekemän piirustuksen.

Työpöydälle tai kirjahyllyyn voit laittaa viherkasvin. Sen lisäksi että kasvit piristävät, ne myös puhdistavat huoneilmaa.

Jos kaipaat sisustussuunnittelijan apua työhuoneen suunnitteluun, tutustu sisustussuunnittelun palveluihini ja varaa ilmainen kartoituskäynti! Autan sinua saamaan toimivan työhuoneen.

Edellinen
Edellinen

Sisustussuunnittelun hinta