Täydellinen greige
Lukuisista greigen sävyistä löytyy oikea sävy jokaiseen tyyliin, makuun ja aikakauteen. Tässä blogissa kerron, miten löydät täydellisen sävyn juuri sinun kotiisi ja vinkkaan omat luottogreigeni.
Greige ja sen sisarväri beige herättävät neutraaliudestaan huolimatta yllättävän paljon tunteita – osa vihaa ja osa rakastaa.
Greigen vastustajat pitävät väriä tylsänä ja mitäänsanomattomana. Greigeä rakastavat pitävät sen luomasta ajattoman pehmeästä tunnelmasta.
Omasta mielestäni greige on todellinen sisustajan luottoystävä. Se on täydellinen neutraali ja hyvä yleisväri vaikkapa valkoisen sijaan. Lempeä tausta monenlaiselle sisustukselle. Tunnelmallinen, harmoninen ja sopii yhteen lähes kaiken kanssa. Voisiko miltään sävyltä enempää pyytääkään?
"Greige" on termi, joka tulee "grey" (harmaa) ja "beige" sanojen yhdistelmästä. Se on harmaan ja beigen välimuoto, ja se voi vaihdella lämpimästä vaaleanharmaasta lähes beigeen saakka.
Greigen sävyjä on siis lukuisia, joista löytyy oikea sävy jokaiseen tyyliin ja makuun. Tässä blogissa kerron miten löydät täydellisen sävyn juuri sinun kotiisi ja vinkkaan muutaman omista luottogreigeistäni.
Sisustustyyli
Kun lähdet tekemään sisustussuunnitelmaa, pohdi ensiksi omaa sisustustyyliäsi ja maalattavan tilan henkeä.
Jotkut greige-sävyt sopivat paremmin moderniin tyyliin, kun taas toiset sopivat perinteisempään sisustukseen. Miltä aikakaudelta talosi tai asuntosi on, ja millaisia beigen tai harmaan sävyjä silloin on käytetty?
Kodin ei tietenkään tarvitse orjallisesti seurata oman aikakautensa tyyliä, mutta sen huomioiminen saa sisustuksen ja arkkitehtuurin puhumaan samaa kieltä keskenään.
Pohdi, millainen greige sopisi yhteen huoneen nykyisen irtokalustuksen sekä siellä käytettyjen värien ja pintamateriaalien kanssa. Valitun sävyn tulisi täydentää olemassa olevaa sisustusta, jotta et joudu turhaan uusimaan huonekaluja tai tekstiilejä.
Pohdi myös huoneen ympärillä olevia tiloja ja niistä avautuvia näkymiä. Värien tulisi jatkua luontevasti tilasta toiseen.
Tunnelma
Valittu sävy vaikuttaa voimakkaasti siihen, minkälaisen vaikutelman huone antaa.
Greige voi olla lämmin, neutraali tai viileän sävyinen. Lämpimät greigen sävyt sisältävät enemmän punaista tai keltaista, kun taas viileämmät greiget sisältävät enemmän sinistä tai vihreää.
Mieti, millaista tunnelmaa haluat luoda huoneeseen. Onko tavoitteenasi hienostuneen elegantti, tunnelmallisen kodikas tai vaikkapa viileän rauhoittava tunnelma?
Huomioi myös huoneen koko ja se, miten haluat kokoa korostaa tai häivyttää. Vaaleammat greigen sävyt voivat tehdä tilasta avaramman tuntuisen, kun taas tummemilla sävyillä saat tilasta intiimimmän.
Valo
Huoneen valoisuus ja ikkunoiden ilmansuunta vaikuttavat merkittävästi siihen, miten greige näyttää tilassa eri aikoina päivästä.
Etelän suuntaan oleva huone on päivällä hyvin valoisa ja lämpimänsävyinen. Jos huoneessa on ikkuna länteen, iltaisin huone suorastaan kylpee kullanoranssissa valossa. Jos huone taas on pohjoiseen, vähäinen päivänvalo on paljon kylmemmän sävyistä.
Valoisissa tiloissa värit näyttävät kirkkaammilta ja vaaleammilta, kun taas hämärämmissä tiloissa värit tuntuvat tummemmilta ja hillityimmille.
Katso myös ulos ikkunasta. Yllättävästi sävyyn voi vaikuttaa myös se, mitä ikkunasta heijastuu sisään huoneeseen. Esimerkiksi vastapäinen punertava rakennus saattaa heijastaa punertavaa sävyä tai lähellä olevat puut ja kasvit vihertävää sävyä huoneeseen.
Parhaat greigen sävyt
No niin, miten sitten löytää juuri se täydellinen greigen sävy omaan kotiin?
Omia lempigreigejäni ovat muun muassa alla luetellut sävyt. Nämä vaihtelevat harmahtavasta lämpimämpään, ja vaaleammasta tummempaan greigeen:
NCS S 1502-Y20R
NCS S 2005-Y20R
Farrow & Ball Old White No. 4
Farrow & Ball Purbeck Stone No. 275
Teknos Villasukka T1726 ( ja sen vaaleampi sävy T1725)
Tikkurila Mulperi H484
Tikkurila Merino Y458
Tikkurila Piazza Y487
Kannattaa huomioida, että sävy näyttää värikartan pienessä paperisessa näytteessä aina tummemmalle kuin oikeasti.
Ennen maalaushommiin ryhtymistä hanki siis näytepurkit tai A4-kokoiset sävymallit eri sävyistä ja kokeile niitä eri valaistusolosuhteissa. Voit maalata näytteet isolle paperille tai jopa suoraan huoneen seinään ja katsoa, miltä ne näyttävät eri aikoina päivästä.
Jos kaipaat sisustussuunnittelijan apua sopivan sävyn valintaan, tutustu sisustussuunnittelun palveluihini ja varaa ilmainen kartoituskäynti! Etsitään yhdessä sinun kotiisi sopiva sävy.