Sisustussuunnitelma

Laadukas sisustussuunnitelma on avain onnistuneeseen uudistukseen. Sen avulla varmistat yhtenäisen, kauniin ja käytännöllisen lopputuloksen. 


Kattava sisustussuunnitelma on tärkeä onnistuneeseen kodin uudistukseen. Vanhan sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja sama pätee myös sisustusprojekteihin. 

Jokaisella sisustussuunnittelijalla on oma tapansa ja kädenjälkensä sisustussuunnitelman tekemiseen. Tässä blogissa kerron, kuinka itse teen sisustussuunnitelman, mitä siihen sisällytän ja kuinka suunnitelmaa voi hyödyntää. 

Sisustussuunnitelman tarkoitus 

Sisustussuunnitelma on kirjallinen dokumentti, joka syntyy sisustussuunnittelun lopputuloksena. Suunnitelma sisältää kaikki sisustusprojektissa tarvitsemasi kuvat, tiedot ja määrittelyt. Se antaa siis raamit sisustusprojektin etenemiselle ja sen aikana tehtäville valinnoille. 

Sisustussuunnitelma on myös keino minulle suunnittelijana kommunikoida sinulle visioni tilasta ja havainnollistaa, mille lopputulos tulee näyttämään. Suunnitelman avulla voit tehdä tarvittavat tilaukset ja hankinnat hyvissä ajoin. Sen voi myös antaa remontin toteuttajalle työohjeeksi. 

Laadukkaasti ja kattavasti toteutettuna sisustussuunnitelma varmistaa, että kodin tai huoneen sisustuksesta tulee yhtenäinen, kaunis ja käytännöllinen. 

Sisustussuunnitelman sisältö 

Sisustussuunnitelman sisältö vaihtelee projektin ja asiakkaan tarpeista riippuen. 

Sisällytän suunnitelmaan yleensä ainakin mittakaavassa olevan pohjakuvan, moodboardin, tiedot eri tuotteista sekä niiden ostopaikoista. Lisäksi siihen voi projektista riippuen sisältyä esimerkiksi seinäprojektio- tai kalustepiirroksia, 3D-kuvia tai muita tarvittavia materiaaleja. Sisustussuunnitelma sisältää myös työohjeet toteutusta varten. 

Seuraavaksi avaan tarkemmin sisustussuunnitelman sisältöä. 

Pohjakuva ja tilasuunnitelma 

Mittakaavassa oleva pohjakuva on sisustussuunnittelun perustyökaluja. Monestikaan asunnosta esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä saatu pohjakuva ei täysin vastaa todellisuutta. Siksi mittaan aina itse huoneen tarkasti ja piirrän uuden pohjakuvan suunnittelun pohjaksi. 

Pohjakuva on myös tapa esittää tilan nykytilaa ja siihen tehtäviä muutoksia. Voin esimerkiksi merkitä siihen erilaisen huonejaon, kiintokalusteita, siirrettäviä seiniä tai toimivamman huonekalujen sijoittelun. 

Moodboard 

Moodboard on visuaalinen havainnollistus tilan kokonaisilmeestä. Moodboardin avulla voit hahmottaa suunnitelman “punaisen langan” eli yhtenäisen tyylin kyseessä olevaan huoneeseen tai koko kotiin, ja on tukenasi tulevissakin sisustusprojekteissa. 

Sisällytän moodboardiin yleensä ideakuvia tavoitellusta tunnelmasta ja sisustustyylistä, sekä kuvia avaintuotteista, materiaaleista ja väreistä. 

Moodboard

Esimerkki moodboardista

Värit ja materiaalit 

Väri- ja materiaalisuunnitelman avulla esitän remontoitavaan tilaan valittavat värit ja materiaalit. Sen avulla voit varmistua, että kokonaisuus on yhtenäinen ja toiveittesi mukainen. Tätä havainnollistavat myös tapaamisessa esittämäni väri- ja materiaalinäytteet. 

Seinäprojektiot, mittakuvat ja kalustepiirustukset 

Seinäprojektio on 2D-piirros suunnittelun kohteena olevasta asiasta, kun on tarve selventää esimerkiksi tärkeitä elementtejä, toteutustapaa, mittoja tai yksityiskohtia. Usein esimerkiksi keittiösuunnitelmaan on tarpeen sisällyttää seinäprojektiot kaapistoista. Samoin kalustepiirustukset avaavat erilaisten kalusteiden ideaa asiakkaalle. 

2D seinäprojektio mittakuva

Esimerkki 2D-seinäprojektiosta

3D-kuvat 

3D-kuvat havainnollistavat yllämainittuja asioita nimensä mukaisesti 3D-muodossa. Niiden avulla tilan muutos on helpompi hahmottaa.

3D keittiö kuva

Esimerkki 3D-kuvasta

 Huonekortit

Huonekortti kokoaa yhteen huoneeseen tehtävät hankinnat selkeäksi listaksi, jonka avulla voit näppärästi tehdä hankintoja. Huonekortilla esitän selkeästi jokaisesta tuotteesta nimen, mallin, värin, pintakäsittelyn ja niin edelleen, hinnan sekä jälleenmyyjän yhteystiedot. 

Sisustussuunnitelman vaiheet  

Jokaisessa projektissa keskityn kuuntelemaan toiveitasi ja tarpeitasi tarkalla korvalla. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tai tyyliä sisustaa kotia – jokainen projekti on oma yksilöllinen kokonaisuutensa. 

Kaikki alkaa ilmaisesta kartoituskäynnistä, jonka aikana käymme yhdessä läpi ajatuksesi sisustuksen, aikataulun ja budjetin suhteen, ja saat suunnittelusta tarjouksen. Varsinainen sisustussuunnittelu alkaa tarkemmalla kartoituksella sekä mittauskäynnillä.

Tämän jälkeen teen sisustussuunnitelman ensimmäisen version. Se sisältää projektista riippuen esimerkiksi tilasuunnittelua, kalustepiirustuksia tai väri- ja materiaalisuunnitelmia. 

Seuraavaksi pääsemme katsomaan sisustussuunnitelmaa yhdessä, jotta voin varmistaa, että suunnitelma näyttää, tuntuu ja toimii sille, mitä toivot. Palautteesi perusteella teen tarvittavia muokkauksia tai viimeistelen suunnitelman valmiiksi. Sitten pääsetkin käärimään hihat toteutusta varten! 

Ennen projektia ja sen aikana pidän säännöllisesti sinuun yhteyttä, jotta tiedät missä suunnittelutyön kanssa mennään. Olen käytettävissäsi koko projektin ajan, ja sen jälkeenkin. 

Jos kaipaat suunnittelijan apua sisustussuunnitelman tekemiseen, tutustu sisustussuunnittelun palveluihini ja varaa ilmainen kartoituskäynti!

Lue myös: sisustussuunnittelun hinta 

Edellinen
Edellinen

Kodikas olohuoneen sisustus tekstiileillä

Seuraava
Seuraava

Täydellinen greige